TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Sabire Yazıcı Fen-Edebiyat Fakültesine bağlı olarak 2012-2013 eğitim-öğretim yılında faaliyete başlamış ve ilk öğrencilerini kabul etmiştir. Fen-Edebiyat Fakültesinde ilk kurulan bölümlerden olan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 2016 yılında ilk mezunlarını vermiştir. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü I. öğretim programıyla yüz yüze eğitim vermektedir. Bölümde 10 Doçent, 5 Doktor Öğretim Üyesi, 2 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün temel amacı; Türk dili ve edebiyatını bilimsel olarak öğrencilere öğretmek, alana katkı sunacak lisansüstü öğrenciler yetiştirmek, öğrenciler arasında yetenekli olanları şiir, hikâye, roman vb. denemelere yöneltmektir. Bu anlayışla Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Türk dili ve edebiyatının tarihî dönemlerini ve çağdaş yönelimlerini öğretip edebiyatı iyi bilen, dili güzel kullanan, şair ve yazarların eserlerini okuyan, gelişigüzel konuşmaktan ve yazmaktan kaçınan, alan ile ilgili bütün yayınları, konferans, panel vb. bilimsel toplantıları ve gelişmeleri takip eden öğrenciler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim programının esasını, Eski Türkçe, Orta Türkçe, Eski Anadolu Türkçesi, Osmanlı Türkçesi ve Türkiye Türkçesi gibi Türkçenin çeşitli dönemlerini içine alan dil dersleri ile Türk Halk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Klasik Türk Edebiyatı gibi alanlara ait edebiyat dersleri oluşturmaktadır. Dil dersleri çağdaş Türk lehçeleriyle, edebiyat dersleri de çağdaş Türk lehçeleri ve batı edebiyatına ait örneklerle karşılaştırmalı olarak verilmektedir.
İş Olanakları
Türk Dili ve Edebiyatı programını bitirenler farklı alanlarda iş bulma imkânına sahiptir.
1. Kültür Bakanlığında, Türk Dil Kurumunda, TRT’de, kütüphanelerde ve devlet arşivlerinde, “uzman” olarak çalışabilirler.
2. Lisansüstü eğitimlerine devam edenler yükseköğretim kurumlarında “öğretim elemanı” olabilirler.
3. Öğretmenlik sertifikası alanlar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel orta dereceli okullarda “öğretmen” olabilirler.
4. Gazete, dergi ve yayınevlerinde “editörlük” yapabilirler.